Yenidoğan bebekle evde tek başına…!


Merakla beklenen bebek doğmuş,herşey yolunda gitmiş ve hastahaneden çıkıp eve gelinmiştir.evde herkes sevinçlidir.Fakat bebek ilk ağladığında sevinç paniğe dönüşür,acaba neden ağlıyor,şimdi ne yapacağız..? Herkes bir fikir vermeye çalışır,anneanne ayrı söyler ,babaanne ayrı söyler,komşular daha başka şeyler söyler,annenin iyice kafası karışır,hemen internete bakar fakat orada yazılanlarda birbirini tutmaz.Tabii,annede bu durumda panik yapar,kararsız ve ne yapacağını bilemez bir duruma gelir.
Şimdii..,sırasıyla,anneye yardımcı olacak pratik ipuçlarını açıklayalım.
Bebek odası,mümkünse yatak odasına en yakın oda olmalıdır,odanın güneş görmesi ve aydınlık olması tercih edilir.Bebek odasında kesinlikle halı olmamalıdır.Halı,hem çok toz tutar,hem de temizliği zordur.Halı yerine kilim daha iyi olur.Bebek odası yeni boyanmış veya yerler yeni cilalanmış olmamalıdır.
İdeal oda sıcaklığı 21-23C civarında olmalıdır.Bebek odasında mutlaka bir termometre ve hygrometre(Nem ölçer) bulundurmak gerekir.Odanın ideal nem oranı %45-50 civarındadır.%40 tan aşağı,%60 tan yukarı olmamalıdır.Bilhassa kaloriferler yanınca odanın nemi azalır,bunu önlemek için kalorifer peteklerinin üzerine suluklar (Çelik veya cam,Plastik değil) konulabilir.
Yenidoğan bebekler içgüdüleriyle haereket ederler,acıkınca ağlar haber verir,uykusu gelince de uyur.Her bebeğin ayrı birer içsel saati vardır,bu içsel saatin ayarlarını biz değiştirip kendimize göre ayarlayamayız.Bu durum ilk 6 ay devam eder.6.aydan sonra bebek içgüdülerinden yavaş yavaş kurtulup,çevreye ve dünyaya adapte olmaya başlar.Bu nedenle,ilk 6 ay,çocuğun beslenmesini ve uykularını kendimize göre belli bir düzene sokmaya çalışmak başarısızlıkla sonuçlanır,çünkü bebek içgüdüleri ve içsel saatine göre hareket etmektedir,bu saatin ayarlarını değiştiremezsiniz,değiştirmeye çalışırsanız,önce bebek sonra da anne huzursuz olur.Peki ne yapacağız?Bebeğin içgüdülerine ve isteklerine göre kendimizi ayarlayacağız.Ne zaman acıkırsa o size bildirir,o zaman besleyeceğiz,bazen 1 saat sonra bazen de 5-6 saat sonra acıkır.İlla da 3 saatte bir besleyeceğim diye bebeği zorlamayacağız.Ancak,3kg altında doğanlar ve premature bebekler veya yenidoğan sarılığı olan bebekler devamlı uyur ve emmeyi unuturlar,sadece bu bebeklerin en az 3 saat arayla uyandırıp düzenli beslemeye çalışacağız.3kg üzerinde doğan ve sarılığı olmayan bebekler ise ne zaman isterlerse o zaman beslenecekler.
Tabii,ilk 6 ay uykununda bir düzeni yok,ne zaman isterse o zaman uyuyacak,bazı bebekler geceyle gündüzü de karıştırabilirler,fakat bunlar ilk 6 ay normal,6. aydan sonra beslenme ve uykular kendiliğinden bir düzene girer.
Anne Sütü,Anne Sütü,Anne Sütü….bebek beslenmesinin temeli.Yenidogan bebeğin tüm ihtiyacı anne sütünün içinde mevcuttur.Faydaları saymakla bitmez.Bebeği ideal olarak beslemesinin yanında,bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirip mikroplara karşı vücut direncinin artmasını sağlar,bir de anne sütü emen bebek obez olmaz.
Emziren annelere,onu yeme bebeğe gaz yapar,bunu yeme bebeğe dokunur derler,bunlara hiç kulak asmayın,emziren anneler,sigara ve alkol dışında canları ne isterse yiyip içebilirler,anne sütünden gaz geçmez,genellikle hırslı emen bebeklerde emerken hava yuttukları için gaz olur.Emziren anne ,ilaç alması gerekliyse,sütten geçip bebeğe dokunup dokunmayacağı konusunda Doktoruna danışmalıdır.Eğer emzieren anne bebegin dışkısına kan görürse hemen doktorunu aramalı ve danışmalıdır,çünkü bu durum bebekte inek sütü allerjisinin belirtisi olabilir ve bu durumda annenin bütün inek sütü ürünlerini yemeyi ve içmeyi bırakması gerekebilir.
Çok yemek veya şekerli şerbetler içmenin anne sütünü artırıcı bir etkisi olmaz,sadece anneye lüzumsuz kilo aldırırlar,eğer anne, sütünün artmasını istiyorsa bol sıvı almalıdır,günde 2-3litre su içse iyi olur.
Anneler en çok tedirgin eden şey,sütünün bebeğe yarayıp yaramadığdır.Evde her kafadan bir ses çıkar,anneanne,babaanne veya komşular,sütün yetmiyor,bu çocuk doymuyor,ek birşeyler verelim,mama falan başlayalım derler.Anne sütünün bebeğe yeterli olduğunun en belirgin göstergesi bebeğin düzenli kilo alması ve boyunun uzamasıdır.Bunu anlamak için sakın evinize bebek tartısı almayın,bugün şu kadar,yarın bu kadar kilo aldı diye hergün tartarsanız sinirleriniz bozulur,lüzumsuz bir strese girersiniz.En iyisi,doktorunuzu ilk ziyaretinizden 10 gün sonra ,daha sonrada
bebeğin aylık kontrolleri sırasında doktorunuz tartsın ve o sizi yönlendirsin,böylelikle lüzumsuz strese girmezsiniz,bebeğin gelişimi konusunda sorumluluğu doktorunuz almış olur ve sizi yönlendirir.
Bebek güzel geliştiği ve mutlu olduğu sürerece full anne sütü emzirmeye devam ediniz.Şu anda benim takip ettiğim 9-10 aylık olan ve sadece anne sütüyle çok güzel gelişen bebeklerimiz var.Aylık kontrollerinde,ancak bebeğin gelişimi yavaşlamış veya durmuşsa,anne sütünün yanında ek gıdalara başlarız.Tabii bu ek gıdalar formula mamalar değil,organik ev yemekleri olur.
Genelde,çocuklar 1 yaşına kadar anne sütü emiyor ve kendiliklerinden bırakabiliyorlar.Eğer anne isterse,ek gıdaların yanında 2 yaşına kadar da emzirebilir.ama 2 yaşından sonra mutlaka bırakılmalıdır,çünkü anne sütü artık misyonunu tamamlamıştır.Eğer 2 yaşından sonra da emmeye devem ederse,psikolojik olarak anne bağımlısı olur ve anne sütü emeceğim diye diğer gıdaları reddeder ve gelişimi bozulmaya başlar,bir de geceleri çok sık uyanır.
Yenidoğan bebeğin evde ilk gününü anlatırken birdenbire 2yaşına geliverdik,zamanda böyle hızlı geçiveriyor.Ben bu bebeği nasıl büyüteceğim derken,birde bakıyorsunuz okula başlamış
Şimdi tekrar yenidoğan bebeğe gelelim.Bebekleri hergün yıkamanızı öneririz,fakat sabun ve şampuan haftada 2 defa yapılmalıdır.Banyo suyu sıcaklığı vücut ısısına yakın,37C olmalıdır.
Bebek,1 haftalık olduktan sonra sıcak-soğuk demeyip hergün temiz havaya çıkıp beraber gezmenizi öneriyoruz.Mümkünse Alışveriş merkezlerine ve kalabalık kapalı ortamlara gitmeyin,açık havayı tercih edin.
Eğer bebek premature değilse ve 3kg üzerinde doğduysa aşırı giydirmeye gerek yok,kendiniz nasıl giyiniyorsanız bebeğide öyle giydirin.Eğer giyimini abartır,çok giydirirseniz bebek isilik denilen,kendi terinin tahrişiyle oluşan döküntüler döker.
Sonuç olarak,yenidoğan bebekle yalnız kalınca sakın panik yapmayın,sadece bebeğin ihtiyaçlarını anlamaya çalışın ve ona göre hareket edin.Bırakın kuralları o koysun,sizde ona göre hareket edin.Herhangi bir program veya sistem yapmaya kalkmayın.Böylece bebekte sizde mutlu ve huzurlu olursunuz.